Maapallon nykyiset elinolosuhteet perustuvat kasvihuoneilmiöön, ja jos luontaista kasvihuoneilmiötä ei olisi, maapallon keskilämpötila olisi -18 astetta.
Maapallolla on ollut useita pitkiä, satojen miljoonien vuosien pituisia, lämpöjaksoja.
Maapallolla on ollut viisi jääkausiaikaa eli glasiaalikautta, jolloin ainakin osa maapallosta on peittynyt jäätiköiden alle. Jääkausiaikojen keskellä on lyhyitä lämpöjaksoja, interglasiaaleja.
Jäätiköitymiseen vaikuttavat muutokset Maan kiertoradassa, mannerten sijainti maapallolla, pinnanmuodot ja vuortenpoimutus kuten Himalajan ylängön kohoaminen, muutokset merivirroissa sekä ilmakehän kaasujen koostumus.
Ilmasto voi muuttua myös katasrofien seurauksena. Voimakkaat tulivuoren purkaukset voivat viilentää ilmastoa, kun maapallon ilmakehään päätyy runsaasti vulkaanista tuhkaa ja aerosoleja. Ilmiötä kutsutaan nimellä ydintalvi.
Auringon aktiivisuuden vaihtelut vaikuttavat maapallon ilmastoon. Pieneksi jääkaudeksi kutsutaan viileää ajanjaksoa vuosien 1450 - 1850 välillä, jolloin Auringon aktiivisuus ja aurinkopilkkujen määrä olivat poikkeuksellisen alhaiset.
Ihminen on voimistanut kasvihuoneilmiötä vapauttamalla ilmakehään runsaasti kasvihuonekaasuja. Merkittävin ilmastonmuutosta voimistava kaasu on hiilidioksidi.
Ilmastonmuutos vaikuttaa sademääriin ja sateiden jakautumiseen eri alueilla. Suuressa osassa maapalloa sademäärät lisääntyvät.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti